Brændeovn med vandtank

I år 2000 købte vi vores første Morsø 2140 brændeovn. Vores hus var dengang på 130 m2 og olieforbruget faldt ca 1000 liter. Den har tjent os tro igennem 8 år og kun fået skiftet en pakning og topplade i ny og næ. Der har været et forbrug på ca 10 – 12 m3 træ pr år. En del gran og poppel som ikke indeholder den helt store brændværdi.

I 2005 fik vi boligarealet forøget så vi nu kan varme 220 m2 op, heraf noget værksted. Da det er en tilbygning har varmen fra Morsø 2140 brændovnen svært ved at komme helt ud i de sidste rum. Vi begyndte derfor at tænke på forskellige alternativer. Fastbrændselsfyr, jordvarme eller varmepumpe. Men vi valgte at købe en brændeovn med vandtank. Skorstenen var der jo, og træet blev jo allerede fragtet ind. Der er hygge ved en ovn, som ikke er at finde ved de alternative løsninger. Men jo der er også ulemper. Der er træ som skal ind i stuen og der bliver støvet af lidt oftere end uden en brændeovn i stuen.

Vi har her i 2009 købt en Svendsen type 1 ovn. ved Thy brændeovnscenter ved Lerpyttevej. Prisen var den rigtige og servicen var over standart. Den blev leveret direkte fra fabrikken til os med fragtmanden.

Svendsen ovenen kan bygges op i flere moduler. Grundmodul alene, –  eller med enten bagesektion eller vandsektion.

Vi kørte med grundmodul i 3 uger for at sammenligne forbruget med den ældre ovn. Vi er gået 3-4 kw op i effekt men bruger ca 25% mindre brænde. Svendsen type 1 ovn udnytter træet ca 85 %. Brandekammeret er lidt mindre så vi skal skære lidt mere end vi er vant til. Før 40 cm nu omkring 33 cm.

Svendsen type 1 har en effekt på 8 kw hvoraf de 3 – 3,5 kw overføres til vandtanken. Rent praktisk har vi koblet brændeovnen ind hvor der tidligere var en radiator. Dvs at brændeovnen opvarmer vandet inden det tilgår oliefyret. Er det ikke varmt nok starter fyret -ellers ikke. Det er på samme måde et solfanger anlæg virker.

Skal man bruge ovnen som eneste varmekilde skal den placeres korrekt. da 9 – 10 kw er meget effekt og temperaturen stiger hurtig hvis man fyrer igennem. Et stort køkken-allerum eller en stor stue er bedst. Vores er placeret i en lille stue på knap 30 m3 og varmen fordeler sig rundt i rummene, men vi har aldrig kunne fyre igennem i længer tid med nogle af ovnene, Rummene er for små. Vi vil derfor altid betragte brændeovnen som sekundær kilde, ligesom vores solfanger anlæg.

Der er nogle krav til sådan et anlæg. Der skal være åben ekspention og vi har sat en 2,5 bars sikkerhedsventil ind så anlægget kan komme af med trykket hvis noget skulle gå galt.  Vand sektionen har forskruninger til 1 ” rør, vi benytter dog kun 3/4″.

Thermostaten er sat til 45 grader og kører desværre på 220V. Vi leder efter en løsning  uden strøm så anlægget også kan køre hvis strømmen svigter. Lidt med sikkerhed at gøre, med også økonomi. Jeg har her i dec 09 opsat en UPS fra en server. Så skulle der komme strømsvigt kører magnetventilen og pumpen videre de første par timer. En løsning til 150,-

Vi forventer en reduktion i olieforbruget men det kan tiden jo kun vise hvor meget det så bliver.

Man kan altid bare købe grundmodulet og efter en tid når man har lidt erfaring udvide med bagesektionen hvis ovnen yder for lidt varme. Ligeledes er det med vandsektionen. Mht vandsektionen skal man huske at fjerne en lille røglem inde i ovnen før vandtanken sættes på. Se bl.a. billeder under galler.

Med indkøb af materiler og VVS for korrekt tilslutning har vi et budget på 25.000 kr.

Se mere på www.svendsen-pejse.dk eller se vores galleri for flere billeder.

Maj 2009 har vi nu den erfaring at der skal monteres en ekstra pumpe ved indgangen til kedlen. Den eksisterende kan ikke få flowet nok op inde ved kedlen. Det er specielt et problem når samtlige thermostater er åben i hele huset. Med den nye pumpe er anlægget endelig driftsikkert. Forbruget af træ er det samme som ved den gamle ovn og vi er meget glade for løsningen.

November 2012. De først sten i brændkammeret er nu ved at være klar til udskiftning. Der er ca 14 dages leveringstid.

Lidt billeder af ovnen.