4. De gratis glæder og billige løsninger

4. De gratis glæder og billige løsninger

De gratis glæder og billige løsninger
Når man rejser så længe, som vi gjorde, er man nødt til at være påpasselig med sine penge. Det kan man dog sagtens uden at lide afsavn. Her er et par tips:
Visitor centre
I enhver by, uanset hvor ubetydelig den synes at være, findes der et ”visitor centre”. Her kan man som turist få al den information om ”stay, do, dine” eller hvad man måtte ønske at vide om den pågældende by eller den nationalpark, den evt. er omgivet af. Man kan dog ofte få mange flere oplevelser med fra disse info-øer. Nogle steder har man nærmest et mini-museum – måske endda med en lille filmsal, geologiske eller kunstneriske udstillinger, udstoppede bjørne og ”cougars” og meget, meget mere. Og oveni det hele får man en professionel og venlig service.
Så, hvis altså man kommer forbi et visitor centre, er det alle mand ud af bilen og ind og opleve; – og det er ganske gratis!

Oplevelser
Den canadiske natur er en fantastisk oplevelse i sig selv. Der er afmærkede vandreruter overalt i forskellige længder og sværhedsgrader. Fra korte og lette ruter i fladt terræn rundt om søer el. andet, til lange ture i afvekslende niveauer og evt. med overnatning i bjerghytter.  Kort og beskrivelser over ruterne kan hentes på ”Visitor centrene”.

Dyreliv
Canada har et rigt og varieret dyreliv, som man ikke kan undgå at opleve på nærmeste hold, når man opholder sig i naturen. Man bør dog tage sine forholdsregler, så man undgår nærkontakt. Brug fx bjørneklokker, så bjørnene kan nå at komme væk, køb en peberspray til at have med på vandreture, gå altid i én gruppe og tag mindre børn op ved et møde med en cougar.  Spørg i det hele taget på visitor centrene eller rangerne på campingpladserne, om der er noget særligt i det pågældende område. Andre og mere fredelige dyr kan man roligt iagttage, – husk dog at vilde dyr skal forblive vilde, og at man derfor ikke skal gå for tæt på (hvis de holde op med at æde, er man for tæt på) eller fodre dem.

Overnatning
Vil man bo billigt i en storby, er et hostel ofte en god løsning. I Vancouver kan man dog også i sommertiden bo på University of British Columbia www.ubcconferences.com
Er man mere til hoteller, er det en god idé at sammenligne priser, inden man bestiller. Mange steder har man familierum, hvor børn op til 15 eller 18 år bor gratis.
De private campingpladser fastsætter selv deres priser, som derfor ofte ligger i toppen. Billigere er det at bo på de ”statsejede” (provincial-, state-, community- etc.) I British Columbia koster det op til CAD 23 pr. nat pr. plads for en familie. I Yukon koster det samme kun CAD 12 de fleste steder, og så er der oven i købet gratis brænde.

Indkøb
Handl hos den samme supermarkedskæde så vidt muligt, og få et medlemskort der, så får man rabat på udvalgte varer.
Køb ikke dyre madpakker i CO2 belastende emballage. Køb i stedet frisk brød, bananer, pølse, ost og en kniv! Skyl colaflasken fra i går, og fyld den op med drikkevand lige fra hanen.
Lav selv mad hver dag, og gå kun på restaurant en sjælden gang.
Mangler man bøger til godnatlæsningen, er der masser af second-hand bookstores, som sælger brugte men stadig pæne bøger til fornuftige priser.

Internet
Undgå de ofte dyre internetcaféer og gå i stedet på de offentlige biblioteker, hvor det oftest er ganske gratis at låne en computer.

Transport
I Vancouver kan man med fordel købe dagsbilletter eller 10 turs kort til Skytrain. Billetterne gælder også til tilsluttende busser og til Seabus, som sejler mellem downtown og nord Vancouver.

Entréer
Der gives op til 40%’s rabat på udvalgte attraktioner, hvis man køber dem i forvejen på turistbureauerne i Vancouver eller Victoria.
Der er gratis adgang på Vancouver Art Gallery hver torsdag, og på UBC Museum of Anthropology tirdage efter kl. 17